сряда, 18 май 2011 г.

Боко, Боко...

Жал ми е за Премиера. Истина ви казвам, на човека-Бог не му е лесно - съвсем сам на Абсолютния връх.
А колко злини трябва да се пребори ежедневно и колко неправди неговата вездесъща ръка трябва да поправи... Мъчно ми е за Премиера...

Ето вчера - нищо и никакъв ден - дето се вика, "no april's rain, no flower's bloom, no wedding Saturday within the month of June!" му съобщили, че около 1000 лекари са напуснали България от началото на годината, а 66 млади лекари (току що завършили) напускали страната ежемесечно.
Той се хванал за главата и се почесал решително.
"Така ли трябва да бъде?!" попитал пред журналистите мъжки. И веднага сам си отговорил "Не!", т.к. никой не знае отговора на въпросите Бокови освен самият Боко.
"Държавата ги дотира от 20 години, а те бягат!" И тук затаете дъх за гениалното решение: Всички току що завършили медицина ("държавна поръчка") да бъдат задължени да работят по 5 години в България след дипломирането си.А-маха! Ще ми емигрират без да са питали Премиера. Я да си налягат парцалите и да работят тук по 5 години (поне) за по 300 до 400 лв. /Заплатата на лекар със специалност в държавна болница е 480 лв./ Тоооо къде го дават така, каква е тая слободия, бе? Що за личен избор - да идеш току що завършил да правиш специализация в Германия и да получаваш по 3000 евро на месец?! /В България удоволствието да специализираш, в която и да е област на медицината се заплаща, освен за по 1-2-ма души, които са били summa cum laude на випуска си, носителите на т.нар "златен хипократ" и дори и при те не винаги действително избират къде да специализират - често този избор е асистиран./
Та къде са ми се юрнали тези нещастни студентчета? (междувременно в течение на медийната изява биват сведени още няколко бисери в т.ч. че "трябва да изнасяме студенти като футболисти" (Демек чуждестранни студенти да обучаваме и след това кой ще ни плаща за тях!? Ей това само не разбрах!), а също и че не само студентите медици, а и всички трябва да поработим по 5 години в България след завършването пък тогаз - кой къде иска. (Без да искам мислено смятам колко още ми остават до петте години... Какво мислено бокохулство!)

Днес пък - друга криза - приемаме в парламента оставката на шефа на НОИ. Предварително, разбира се публично сме заклеймили като "виновен" човек, който назначихме преди 1 година и 2 месеца. Нещо повече казахме, че е виновен за "неправилно заложена приходна част в бюджета на ДОО. (Събирането на осигурителни вноски е отговорност на НАП и това, че не са събрани заложените приходи е очевидна отговорност на НАП), намекнахме че човекът, с който решихме бокоугодно да си измием ръцете е възрастен и за това вече не може да си сметне правилно бюджета и дори казахме, че т.к. е навършил пенсионна възраст трябва да се пенсионира. (Същият този човек лично изготвя проектите за бюджета на ДОО последните 13 години...)След като казахме всичките тези бокоугодни неща, решихме, че това е ДОБРО и й казахме да си ходи.
И тази същата не стига, че Негово Величие Боко й е наредил да напуска, не само не напусна на първия ден ами и даде една твърде неБокоугодна пресконференция в последния си работен ден, на която никак не си затвори устата. Обясни, че са й спускани списъци за назначаване на некомпетентни хора от ГЕРБ на работа. Даде ясно да се разбере, че е жертва на долнопробна интрига между министри, които просто си измиват ръцете. И всичко това по един крайно неБОКОугоден начин.

Казвам ви, мъчно ми е за Премиера...

П.С. Прилагам цитат материал публикуван днес във вестник "Труд":

"Христина Митрева пое поста управител с решение на парламента от 5 март м.г. Тя е завършила статистика, от 1997 г. е главен актюер, ще рече бюджетар на НОИ и ръководи дирекцията за анализи, планиране и прогнози в института до 2009 г. За кратко е и заместник на социалния министър Младенов.
Специализирала е актюерство в Оксфорд, Единбург и САЩ. Владее английски, чешки и руски

"Светлана Ангелова (спрягана за новия шеф на НОИ) е депутат от ПП ГЕРБ от русенския избирателен район. Тя е родена на 9 юни 1969 г. в Горна Оряховица, завършила е социални дейности, финанси и психология, специализирала е и здравен мениджмънт. Освен зам.-шеф на социалната парламентарна комисия тя работи и в комисията по правата на човека и вероизповеданията.